Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Μουσική χορός και ποίηση στο 21ο Μουσικό φεστιβάλ Ναυπλίου.


Τα είκοσί του χρόνια γιορτάζει φέτος το Φεστιβάλ Ναυπλίου και αυτό, για τα ελληνικά δεδοµένα, αποτελεί ένα επίτευγμα. Για το εξαιρετικό επίπεδο της µουσικής του προσφοράς, αλλά και για τη διάρκειά του. Με ιδιαίτερη µνεία, βέβαια, στον καλλιτεχνικό του διευθυντή, τον διεθνή πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη.

Φέτος, στην 21η του διοργάνωση, το Φεστιβάλ θα ανοίξει (22/6) µε τον βαρύτονο ∆ηµήτρη Πλατανιά, που, µε τη συνοδεία του πιανίστα ∆ηµήτρη Γιάκα, θα παρουσιάσει κάποιες από τις ωραιότερες άριες του διεθνούς ρεπερτορίου. Το πρόγραμμα, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει κομμάτια για τα οποία ο Δημήτρης Πλατανιάς έλαβε εξαιρετικές κριτικές για τη μουσική και υποκριτική του ερμηνεία και αναμένεται να μείνει αξέχαστο στο κοινό του Ναυπλίου.


Ακολουθεί (23/6) ο δεξιοτέχνης των κρουστών ∆ηµήτρης ∆εσύλλας µε το σχήµα του «ΤΥΠΑΝΑ» και τη συµµετοχή του Βραζιλιάνου πιανίστα Ζαν Λουί Στόγιερµαν, σε ένα πρόγραµµα που θα γοητεύσει το φιλόµουσο κοινό. Ο Δημήτρης Δεσύλλας και οι συνεργάτες του θα παρουσιάσουν έργα για κρουστά τεσσάρων σύγχρονων δημιουργών.

Την τρίτη µέρα (24/6) στη σκηνή εµφανίζονται η Λετονή πιανίστα Άρτα Αρνικάν και η Αυστριακή τσελίστα Καταρίνα Γκρος σε προσωπικά τους ρεσιτάλ.

Στη συνέχεια (27/6), το Φωνητικό και Ορχηστρικό Συγκρότηµα Παλαιάς Μουσικής από τη Ρουµανία, Άντον Παν, θα ξεναγήσει το κοινό τού Φεστιβάλ στη µεσαιωνική µουσική έως τα τέλη του 19ου αιώνα και (στις 28/6) ο Γιώργος Εµµανουήλ Λαζαρίδης, σε ένα ρεσιτάλ πιάνου, θα οδηγήσει τα βήµατά µας στις «Εικόνες από µια Έκθεση» του Μουσόρσκι και σε έργα Σοπέν.

Στο πρόγραµµα του Φεστιβάλ συµπεριλαµβάνονται (στις 29/6) µια ιδιότυπη παράσταση µε µουσική και λόγο, µε θέµα τη Φρίντα Κάλο, από τη σκηνοθέτιδα-ηθοποιό Μάγδα Μαυρογιάννη, σε συνεργασία µε τη µεσόφωνο Κατερίνα Ρούσσου και την πιανίστα Αλεξάνδρα Νοµίδου, ενώ για πρώτη φορά προσκαλεί δύο εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνικής διανόησης και των τεχνών, τον Γιώργο Βέλτσο και τον Βίκτωρα Αρδίττη, οι οποίοι, µε αφορµή το ποίηµα «Ρηµάζει» του πρώτου, συζητούν (στις 30/6) για τα τεκταινόµενα.

Η ηθοποιός, σκηνοθέτης και μουσικός Μάγδα Μαυρογιάννη εμπνέεται από γυναικείες προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους ανεξίτηλο στο χρόνο, και δημιουργεί τη σειρά «classic music box». Η ζωή της Κλάρα Σούμαν, της Άννα Μαγκταλένα Μπαχ, της Άλμα Μάλερ, της Κόζιμα Βάγκνερ, της Άννα Φρόυντ, της Αθάνατης Αγαπημένης του Μπετόβεν, της πριγκίπισσας Σίσσυ και άλλων, ζωντανεύουν ξανά μέσα από μουσικό-θεατρικά αναλόγια που ακροβατούν ανάμεσα στο λόγο και τη μουσική. Τα αναλόγια αυτά έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια σε όλη σχεδόν την Ελλάδα και το εξωτερικό σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

Ακολουθούν δύο συµπράξεις διακεκριµένων µουσικών που προετοιµάστηκαν ειδικά για το Φεστιβάλ: Στην πρώτη συµπράττουν (στις 30/6) o ∆ανός σολίστ του ακορντεόν Μπιάρκε Μόγκενσεν και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης, και στη δεύτερη (στις 1/7) ο Αχιλλέας Γουάστωρ στο πιάνο και οι Παναγιώτης Τζιώτης στο βιολί και Ισίδωρος Σιδέρης στο βιολοντσέλο.

Το 21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου κλείνει (στις 1/7) µε άλλη µία πρωτιά: την πρώτη παρουσίαση εκτός Αθηνών της εξαιρετικά επιτυχηµένης παραγωγής της θρυλικής Όπερας «Μποέµ» του Τζάκοµο Πουτσίνι, από την Εθνική Λυρική Σκηνή – στο πλαίσιο του προγράµµατος «Όπερα της Βαλίτσας», σε µια ευέλικτη συµπυκνωµένη παράσταση µε το δυναµικό της ΕΛΣ.

Η Μποέμ, λυρικό έργο σε τέσσερις εικόνες, βασίζεται στη νουβέλα Σκηνές απ’ την μποέμικη ζωή (1845/8, 1851) του Ανρύ Μυρζέρ και στο θεατρικό H μποέμικη ζωή (1849), το οποίο εμπνεύστηκε από αυτήν ο Τεοντόρ Μπαρριέρ. Το ποιητικό κείμενο είναι των Τζουζέππε Τζακόζα και Λουίτζι Ίλλικα.

Και φέτος οι συναυλίες θα πραγµατοποιηθούν στους πανέµορφους χώρους του Ναυπλίου, το Βουλευτικό και την Πλατεία του Αγ. Γεωργίου, ενώ για πρώτη φορά το «Φουγάρο» (www.fougaro.gr), ένα σύγχρονο µεγάλο διαδραστικό έργο τέχνης, θα φιλοξενήσει δύο βραδιές που αναδεικνύονται και αναδεικνύουν αυτόν τον διαφορετικής ατµόσφαιρας χώρο.

argolikeseidiseis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου