Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

H πίστις σου σεσωκέ σε



Η τελευταία φράση αδερφοί μου, που ακούσαμε με προσοχή στο ιερό ευαγγέλιο και λέχτηκε από τον ένα εκ των 9 λεπρών που θεραπεύτηκαν θαυματουργικώς από τον Κύριο και θεό μας.
Η φράση αυτή του Κυρίου κατά την ευχαριστία του πρώην λεπρού, ότι χάρις της πίστεως του εσώθηκε, παραμένει και είναι αληθής και καρπούς φανερούς φέρει με την εφαρμογή της, διότι με την πίστη ο άνθρωπος αλλάζει, μεταμορφώνεται, αλλοιώνεται , χαριτώνεται, θεραπεύεται , σώζεται.
Πίστη, πόσο σπουδαία, και μεγάλη, για αυτή είμαστε σήμερα στον ναό, για αυτή την πίστη στο θεό μας βαπτιστήκαμε, όμως αδερφοί μου, αυτή η λέξη τι σημαίνει; ή καλύτερα, πίστη τι είναι; Μας απαντά ο απόστολος των εθνών Παύλος : «Πίστις εστίν ελπιζομένων υπόστασις , πραγμάτων έλεγχος ού βλεπομένων»(Εβρ ια΄ 1)
Τούτο σημαίνει πως η πίστη είναι η απόλυτη βεβαιότητα και ασάλευτη πεποίθηση, ότι εγώ ο ελάχιστος, ο πιστός, θα απολαύσω στο μέλλον αγαθά αιώνια, τα οποία φαίνεται τώρα σε ετούτη τη γή ότι δεν υπάρχουν, αλλά τα ελπίζω , τα προσμένω με ζωντανή την ελπίδα στον Κύριο.
Λέγει ο Ιερός Χρυσόστομος ο μεγάλος αυτό άγιος και οικουμενικός πατήρ : « Αυτά είναι τα μάτια της πίστεως, βλέπουν όσα δεν φαίνονται και κατανοούν και όσα ακόμη δεν έχουν γίνει.» Ουσιαστικά λοιπόν η πίστη είναι όταν δεν αρκούμαστε στα σωματικά μάτια αλλά με τα μάτια της ψυχής και του νού, κατανοούμε εκείνα που δεν φαίνονται.
Ο Κύριος μας σε ολόκληρο τον ευαγγέλιο, για δύο πράγματα μιλούσε συνεχώς, για τη μετάνοια και για την πίστη. Γνωρίζουμε όλοι ότι πριν από κάποιο θαύμα που θα έκανε σε ένα άνθρωπο, τον ρωτούσε αν πραγματικά πιστεύει, και ύστερα του έδινε την ίαση, ή τόνιζε μετά και την ίαση, την δύναμη της πίστεως με τη φράση που ακούσαμε και σήμερα : «Η πίστις σου , σεσωκέ σε»

Ο Χριστιανός αδερφοί πιστεύει, πως θα απαλλαγεί με τη Χάρη και το έλεος του θεού από την τυραννία της αμαρτίας, πως θα αναστηθεί εκ των νεκρών, και θα κληρονομήσει την αιώνια βασιλεία. Ακόμα και σε θέματα της επιγείου ζωής μας, ελπίζει ότι ο θεός θα τον προστατεύει από κάθε κίνδυνο, ορατό και αόρατο, ότι θα τον βοηθήσει σε κάποια δύσκολη περίοδο της ζωής του, ότι θα ανταμειφτεί με ευλογίες και χαρές θεικές για τις δοκιμασίες που περνά αγόγγυστα με υπομονή.
Και ο πιστός, πράγματι βιώνει κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής του μέσα στη θεία λατρεία, αλλά και γενικώς μέσα στη εκκλησία, γεγονότα θαυμαστά, άγια , και πόσες και πόσες μαρτυρίες ακούμε, διαβάζουμε αλλά και ορισμένοι από εμάς τις βιώνουμε
Η έννοια της λέξης πίστη, σήμερον δυστηχώς έχει λίαν παρεξηγηθεί, η δεν υπάρχει κάν σε ορισμένους ανθρώπους. Και αυτό διότι τα τελευταία χρόνια άθεοι, επιστήμονες και ψυχολόγοι την ερμηνεύουν ωσάν ένα όργανο ψυχολογικό που με ιατρικούς όρους εξηγούν και πείθουν αρκετούς ότι ίσως θεραπεύει και ασθένειες, ότι τονώνει την προσωπικότητα του ατόμου και άλλα πολλά. Δηλαδή : δεν έχει σημασία κάποιος που πιστεύει, αλλά να πιστεύει κάπου, ώστε να βοηθιέται και να ξεπερνά δύσκολες καταστάσεις. Τι πλάνη πραγματικά αδερφοί μου, δεν είναι δυνατόν, και μόνο τούτο εμείς κατέχοντας την αλήθεια, την ορθοδοξία, με τον αληθινό θεό και Σωτήρα Ιησού Χριστό, επειδή γεννηθήκαμε ορθόδοξοι, να πιστεύουμε σε αυτόν ώστε να νιώθουμε καλά και μόνο. Απαράδεκτο, γιατί η πίστη μας στον Ιησού Χριστό και μόνο αληθινό θεό μας, δεν είναι μία πίστη η οποία χρησιμοποιείτε ως όργανο για να καλυτερέψει η ζωή μας, αλλά η πίστη αυτή είναι για την άλλη την αθάνατη, την αιώνια ζωή που θα έρθει μετά τον θάνατο. Όμως ο Κύριος ως φιλάνθρωπος θα μας βοηθήσει, όταν εμείς ως συνετά και φρόνιμα τέκνα του θα τον παρακαλέσουμε για βοήθεια σε οποιαδήποτε στιγμή μας, αλλά στόχος πάντα η σωτηρία της αιώνιας ψυχής μας. Όμως θα έρθει καιρός, που σαν τον Μακάριο Ιώβ και εμείς θα δοκιμαστούμε για τη πίστη μας, θα δώσουμε εξετάσεις, για να ιδεί ο καλός θεός πόσο μεγάλη και πόσο αληθινή είναι. Θλίψεις , ασθένειες, συκοφαντίες , διωγμούς και άλλες πολλές δοκιμασίες θα δοκιμάσουν τις αντοχές μας, και ελπίζουμε αγόγγυστα με υπομονή θα γινόμαστε ακόμα καλύτεροι, λαμπρύνοντας τη στολή της ψυχή μας. Τότε και μόνο θα φανεί η πίστη μας. . Και οι άγιοι μάρτυρες, δεν δοκιμάστηκαν ;; στα βάσανα και στα μαρτύρια που τους έκαναν για να αλλάξουν την πίστη τους;; εκείνοι όμως δεν την αρνήθηκαν, δεν υπέκυψαν, δεν πρόδοσαν τον Σωτήρα μας αλλά έδωσαν μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αιματός τους και στεφανώθηκαν και σώθηκαν και όλοι σήμερα τους τιμούμε και τους ευλαβούμαστε. Πόσο μεγάλη και αληθινή η πίστη μας!

Αδερφοί μου, ο Κύριος θεράπευσε τους 10 λεπρούς και αυτό διότι εκείνοι τον εμπιστεύτηκαν, τον πίστεψαν , του έδωσαν το δικαίωμα να μπεί στη ζωή τους , να τους θεραπεύσει, άσχετο αν μόνο ένας επέστρεψε για να τον ευχαριστήσει. Εμπιστοσύνη! Δηλαδή ακλόνητη πίστη στο Θεό, ότι Εκείνος υπάρχει, ότι Εκείνος θα μας στηρίζει , ότι Εκείνος θα μας σώσει!, απεριόριστη αγάπη σε θεό και αδερφό, μέτοχοι στα Ιερά μυστήρια τα σωστικά της Μητρός εκκλησίας μας , με υπομονή και προσευχή και με ταπείνωση και επίγνωση πολύ και με αδιάκοπες τις ευχαριστίες μας προς Αυτόν, να είμεθα σίγουροι όλοι μας, κοιτάζοντας τα εικονίσματα των αγίων που ασπαζόμαστε , ότι και εμείς άξια θα λάβουμε αγωνιζόμενοι τον μισθό μας .
Και ας βάλουμε αδερφοί , από τα αυτιά, μέσα στη καρδιά μας εφαρμοζοντάς τα, αυτά τα λόγια του Ιερέως ή του Ιεροδιακόνου που ακούγονται στις αιτήσεις : «Και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω θεώ παραθώμεθα» αμήν!

Ιωάννης Χ Ρασσιάς

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/01/h_15.html#ixzz1jYH5pZm4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου